Edwin de Jonge

Edwin de Jonge

Voor docent breakdance Edwin de Jonge horen dans, muziek en grafisch ontwerp al vanaf de middelbare school bij elkaar als limonadesiroop en water.

Door Yvonne de Hilster (interview Venster Magazine)

Letters

‘Ik heb een liefde voor letters’, vertelde De Jonge. Door de letters vond hij ook een weg voor zijn energie en creativiteit. Als De Jonge op de middelbare school in Enschede een jongen ontmoet die in de Verenigde Staten heeft gewoond gaat er een wereld voor hem open. ‘Ik zag Silvan lettertjes tekenen en we raakten aan de praat.’ Na het zien van een breakdancevideo (Wild Style) bij Silvan thuis, gaat De Jonge los. ‘De muziek, hoe je erop kon dansen, de graffiti. Het was altijd al dans, muziek en lettertjes, en die drie zijn zich altijd samen blijven ontwikkelen.’

Eind jaren tachtig verplaatst zijn toneel zich naar Wageningen. ‘Ik was danser en DJ maar miste mijn groep in Enschede en ging op zoek naar nieuwe mensen.’ In Veenendaal worden deze gevonden en hij sluit zich aan bij de Hip Hop formatie TCN-Posse. De Jonge volgt een vliegeniersopleiding maar haakt ongelukkig af, werkt daarna bij een drukker en een reclamebureau, en vindt in 1995 alsnog de weg naar de kunstacademie. ‘Ik voelde me daar in Arnhem als een vis in het water.

Kokende computers

In die tijd, dus lang voordat de Xbox en Wii bestaan, ontwerpen De Jonge en zijn Wageningse vriend Frans-Jan Wind samen een installatie waarmee je muziek en beeld kan aansturen door beweging. Het werkt met gewone camera’s en computers die kokend heet worden van het gegevens verwerken. De installatie krijgt de naam Space invasiON en wordt later omgedoopt tot Virtual Emotions.

Breakdance

Tijdens de academie komt De Jonge in contact met breakdancers uit Wageningen. Ze gaan samen trainen en al gauw stonden daar nieuwsgierige scholieren langs de kant die ook wilden leren breakdancen. Omdat de groep meer wilde, werd in 1998 de iLL skiLL Squad opgericht. Overal in het land geven ze voorstellingen en workshops; op festivals, in theaters en op scholen. Lesgeven doet hij nog steeds met veel plezier, of het nou aan zijn eigen leerlingen is of een uurtje aan een schoolklas. ‘Ik dans omdat ik het leuk vind, en met meer mensen dansen is leuker. Ten tweede kan ik mensen wat leren, en dat doe ik graag. Het tofste is om dansers zelf creatief bezig te zien.’

Edwin de Jonge

1984 – komt in aanraking met Breakdance, Graffiti en DJ-ing
1988 – sluit zich aan bij de Hip Hop formatie TCN-Posse
1998 – oprichting iLL skiLL Squad
2000 – studeert af aan kunstacademie Arnhem
2000 – oprichting ontwerpstudio Goed in Beeld
2004 – start interactieve theaterproductie Space invasiON
2009 – oprichting Virtual Emotions
2013 – start samenwerking ’t Venster
2017 – start samenwerking met Cultuur Collectief Wageningen ‘De Steck’

Opleidingen

Hogeschool voor de Kunsten Arnhem – HKA, 1995 t/m 2000
Vliegeniersopleiding – Koninklijke Luchtmacht, 1987 t/m 1989
SROKI – Officiers-opleiding Koninklijke Landmacht, 1987

Ervaring in cultuureducatie

Mede-oprichter en docent (1998) van de breakdance/theatergroep de iLL skiLL Squad (breakdance) en het hieraan gerelateerde iLL skiLLs (Hiphop, DJ-ing, typografie/graffiti).

Mede-ontwikkelaar en oprichter van Space invasiON (2004), later omgedoopt tot Virtual Emotions een interactief bewegings-, muziek- en beeldsysteem.

‘Zowel voor breakdance, graffiti als Virtual Emotions verzorg ik al vele jaren lessen en workshops voor scholen en educatieve instellingen.’

Meer weten?

www.illskillsquad.nl voor breakdance
www.virtual-emotions.nl voor het interactieve muziek-, beeld- en bewegingssysteem
www.goedinbeeld.nl voor het grafische werk