Rienk Munneke – Theatermaker

Sinds 2016 ben ik mij aan het verdiepen in de regisseer-en acteermethode van Michael Chekhov:  ‘Stapsgewijs je verbeeldingskracht, impuls en intuïtie leren volgen door je waarneming te trainen. Een techniek, waarbij je de stilte laat spreken, waarbij je het publiek in beweging brengt en laat ervaren wat er (niet) gezegd wordt door onderliggende intenties glashelder over te brengen.’ De taal vormt geen belemmering.

In 2014 ben ik afgestudeerd als regie-theatermaker. Regisseren en theatermaken met deelnemers uit het zorgdomein is mijn passie. Gedurende mijn SPW opleiding heb ik stage gelopen bij MOMO theaterwerkplaats.  Daar heb ik een vaste aanstelling gekregen en veel theater ervaring opgedaan in het werken met deelnemers met ‘ongekend talent’.  Bij MOMO heb ik veel producties gemaakt en geregisseerd, die gespeeld werden op verschillende locaties; zowel op straten, pleinen en markten alsook op scholen en in grote theaters. Ook korte films staan op mijn repertoir.

Beweging en muziek zijn belangrijke bronnen bij het maken van  theater. We willen beelden en vormen creëren, verhalen vertellen die onszelf en het publiek raken. Beeldend theater is een mooie term voor het genre dat wij op de planken zetten. Samen identificeren we de onderwerpen die we willen behandelen. Vaak komen ze direct uit de ervaringswereld van de spelers. Daarna gaan we de zoektocht aan naar herkenbare karakteristieke beelden. 

Het ultieme doel is het neerzetten van ons eigen verhaal in aansprekend theater voor publiek en speler. Bij elke productie ben ik weer nieuwsgierig en op zoek naar nieuwe werkvormen om het verhaal te vertellen. Daar haal ik mijn energie uit.

Naast mijn werk bij MOMO heb ik de afgelopen jaren als theatermaker/regisseur ook veel gewerkt met amateurgezelschappen, scholieren en studenten. Met Klim-op theater wil ik meer doelgroepen bereiken. De diversiteit van de spelers is mijn inspiratiebron. 

  • Iedere speler, in welke (doel)groep dan ook, neemt zijn/haar eigen geschiedenis en achtergrond mee. 
  • Iedere speler heeft zijn eigen emotie en behoefte
  • Iedere speler kent zijn eigen uitdrukkingsvaardigheid en verbeeldingskracht.