Rik Helmes

Rik Helmes

Opleiding

Rik Helmes (1982) kreeg zijn eerste pianolessen van Ben Simmes in de Gelderse Achterhoek. Vanaf zijn 13e was hij betrokken als begeleider van diverse koren. Hij studeerde klassiek piano op het ArtEZ conservatorium in Arnhem bij Frank Peters (Bachelor) en vervolgde zijn studie in Zwolle bij Sepp Grotenhuis, Frank van de Laar (piano) en Kelvin Grout (Liedbegeleiding). Hij soleerde met het ArtEZ blaasorkest en was als repetitor betrokken bij diverse opera- en muziektheaterproducties. Met een beurs van de Leverhulme Trust volgde hij op de Royal Academy of Music in Londen een postgraduate als repetitor. Daar werkte hij met diverse pianisten, zangers, dirigenten en regisseurs uit de Londense operawereld.

Concertpraktijk

Tegenwoordig is hij als pianist te vinden op diverse podia. Hij is voornamelijk actief als begeleider van zangers en koren, maar speelt daarnaast ook solistisch, in kamermuziek, symfonieorkesten, musical, opera en andere vormen van muziektheater. Met de voorstelling ‘van Ramses tot Rossini’ won hij samen met zangeres Diana van der Bent in 2016 de juryprijs op het festival Rijswijks Pracht en de tweede prijs van het publiek op het Delft Fringe Festival. Ook gaat hij door het land met de voorstelling ‘mijn lieve burgerhart’ in een muziektheaterversie van het 18e-eeuwse boek. Met kamerkoor Musica Vocale uit Wageningen olv Rob Vermeulen maakte hij opnames voor radio 4 met werken van Reger, Schubert en Wolf. Daarnaast werkt hij met Maria João Carmo, Iris van het Veer en Esther Ree aan verschillende liedprogramma’s.

Lespraktijk

Rik Helmes geeft les op het Kunstbedrijf in Arnhem en heeft na het faillissement van muziekschool ’t Venster een prive-praktijk opgericht in Wageningen. In 2013 werkte hij als docent op de school of performing arts in Kathmandu (Nepal). Hij is lid van de EPTA en woonde onlangs congressen hier van bij in Reykjavik (2016) en Helsinki (2017).

Binnenkort zal er meer informatie te vinden zijn op zijn eigen website.

Contact

rikhelmes@hotmail.com
Tel. 06-46398108