Band in de klas

Band in de klas

Met klappen en zingen maak je al samen muziek. Met drums, gitaar en eigen meegebrachte instrumenten wordt het nog veel leuker. En het kan prima met een hele schoolklas tegelijk, laat het project Band in de klas zien.

De leerlingen studeren in de twee lessen samen een nummer in. Al doende oefenen ze ook in naar elkaar luisteren en samenspelen. Iedereen levert een actieve bijdrage in het proces en aan het resultaat. De afgelopen twee jaar was ‘We are going to the Zoo’ het popnummer van dit project.

De eerste les oefenen de leerlingen aan de hand van een popnummer de drie verschillende aspecten die elke song kenmerkt: ritme, akkoorden en zang. Ze leren samenspelen als een band. Voor ritme is er het drumstel, dat voor deze gelegenheid uit elkaar gehaald is. Om het samenspel goed te krijgen oefenen de leerlingen eerst met bodypercussie. De akkoorden worden gespeeld op gitaren, blokfluiten en boomwhackers. En de leerlingen leren het lied.
Aan het eind van de les krijgt de leerkracht de song (met karaoke-filmpje) mee om in de klas te oefenen. Voor de kinderen die al een instrument bespelen zijn er speciale partijen beschikbaar om thuis te oefenen.
 De tweede les komt alles bij elkaar. Leerlingen die een instrument bespelen nemen dit mee naar de les. Alle instrumentalisten vormen samen de band, die de zangers begeleidt. Na nog even goed oefenen klinkt is aan het eind van de les de presentatie. De leerlingen laten daar zien wat ze in dit project geleerd hebben.

Reactie van een leerkracht: “Ik vond het verrassend goed gaan. In de korte tijd die er was is er een leuk resultaat uit gekomen.”


Docent:  Leonard Krijgsman
Discipline:  muziek
Locatie:  In een leeg lokaal met stoelen, digibord, minimale afname 2 groepen, liefst in samenwerking met verschillende scholen op één locatie.
Tijd/duur:  2 lessen van 60 minuten,
Opbouwen en afbreken kost ca 60 minuten
Materiaal:  CD, digibord. De docent neemt verschillende instrumenten mee (keyboards, gitaren, slagwerk, boomwhackers etc)
NB:  Leerlingen die zelf een instrument kunnen bespelen mogen dat al in de eerste les meenemen. Graag opgave vooraf voor welke instrumenten er partijen moeten worden gemaakt.